Vett och etikett begravning

Vett och etikett

Några rader om vad som är bra att tänka på som gäst på en begravning.

Kondoleans

Ett sätt att visa sin sorg och medkänsla för de närmast anhöriga till den avlidne är att sända en kondoleans till dem. Skriv en personlig hälsning till de sörjande. Vad Du skriver beror helt på hur nära Du står den avlidnes anhöriga. Ett annat sätt att kondolera är att besöka den dödes hem med kaffebröd och låta den eller de som bor där veta att Du ställer upp för dem om det behövs.

Begravningsdagen

När Du är gäst på en begravning bör Du tänka på att anlända ca 10 – 15 minuter innan själva ceremonin börjar. Då är Du i god tid och hinner på så sätt hälsa på de andra gästerna samt växla några ord med värden för begravningen.

I kyrkan/kapellet brukar de närmast anhöriga till den avlidne sitta på en sida och bekanta på den andra sidan. Om det är få gäster sitter alla på samma sida. Vilken sida som gäller är olika för olika kyrkor så hör med prästen vad som gäller.

Något annat Du ska tänka på är hur Du klär Dig. Om det står ”ljus klädsel” i inbjudan så betyder det inte att man ska ha ljusa kläder på sig utan det är detsamma som lediga kläder. Då kan Du ta på dig det Du tycker om.

Om det står ”klassisk klädsel” så betyder det att Du som man ska ha på Dig svart kostym med vit skjorta och svart slips samt svarta skor. Som kvinna ska Du ha på Dig svart klänning eller dräkt samt svarta skor och eventuellt en svart hatt. Barnen kan ha sina vanliga finkläder oavsett färg.

Även om det inte står någon klädkod kan det vara bra att tänka på att inte komma klädd hur som helst. Du bör inte ha på Dig en t-shirt med text på eller något mycket färgstarkt. Djupa urringningar och korta kjolar är inte heller ett bra alternativ. Självklart ska Du även komma hel och ren.

Barn på begravning

Barn kan mycket väl vara med på en begravning, men som förälder behöver man väga fördelar mot nackdelar. Det kan kännas svårt att behöva lämna barnet hemma, men överväg vad som är bäst för familjen som har sorg.