En begravningskista behövs alltid oavsett om personen ska kremeras eller om man väljer att avstå en begravningsceremoni.
Kistan används som ett sista vilorum för den avlidne och är ett krav enligt svensk begravningslag.
Numera går det att utforma och få en kista i princip som man vill när det gäller storlek, material och kulör. Finns det specifika önskemål från den avlidne om kistans utförande så försöker man möta dessa i första hand. Annars är det upp till de närmast anhöriga att välja en kista som speglar den avlidnes person. Prisklassen varierar helt beroende på vad man är ute efter men oavsett vilken kista du väljer så innehåller den alltid täcke, kudde och lakan.
Många väljer också att lägga till ett sveptyg eller svepskjorta i vackert vitt tyg som man klär den avlidne i. Det är ett bra alternativ om man inte vill eller kan välja kläder själv.
Kanske vill man låta blommor och andra personliga dekorationer vara i fokus. Då kan man exempelvis välja en färg på kistan som framhäver blommorna eller andra föremål man vill smycka kistan med.
Väljer man en enklare kista får man hos oss och hos många församlingar kostnadsfritt låna ett bårtäcke. Bårtäcke är ett, ibland broderat, täcke som läggs över kistan som utsmyckning. Om man väljer bårtäcke får man oftast inte ha någon kistdekoration på kistan. Det går bra att placera personliga föremål i kistan om man vill. Fråga oss gärna vad man får lägga med.
En urna behövs om den avlidnes önskan var att bli kremerad efter sin död. I urnan förvarar man askan av den avlidne i väntan på att askan skall gravsättas.
Med tiden har det blivit allt vanligare att kremering sker innan begravningsceremonin.
I dessa fall blir valet av urna väldigt viktig, för precis som vid en kistbegravning blir urnan begravningsceremonins huvudfokus.
Utbudet av urnor är stort, oavsett om man väljer ett klassiskt utförande eller om man vill sätta en personlig prägel. Det kan ni göra genom att välja färg och form på urnan eller skapa en personlig urndekoration.
Vissa väljer att tillverka urnan helt själv, det man ska tänka på då är att det finns vissa regler att förhålla sig till när det gäller material och storlek samt var urnan ska gravsättas. Om urnan skall gravsättas i marken så behöver materialet i urnan vara nedbrytbart. Däremot i gravkammare eller kolumbarium ska urnan tillverkas i ett material som består över tid. Vid spridning av aska i minneslund så behövs ingen urna. Men ibland väljer nära anhöriga ändå att förvara askan i en finare urna fram till spridningen.