Minnesstund vid begravning

Minnesstund

Minnesstunden är en viktig del av sorgearbetet, att få prata om och minnas den som dött. Dessa minnen kan bli en viktig pusselbit för att orka tillbaka till vardagen.

Känner man att man inte orkar bjuda alla så kan man givetvis samla den närmsta familjen hemma eller på någon restaurang. Många församlingar hjälper också till att anordna minnesstunder i sina församlingshem.

Vi hjälper Er med personal och catering om så behövs. Vi har ett brett samarbete med olika företag. Våra rådgivare ger råd och förslag.

Vad bjuder man på?

Man kan bjuda på allt från kaffe och kaka till en flerrätters meny.

Varje tillfälle är unikt, det finns vissa saker som påverkar t ex om många gäster rest långt, vilken tid på dagen det är och framförallt vad som skall speglas i minnesstunden och hur mycket kraft Ni som anhöriga har.

Tips och Idéer

Servera en favoriträtt och berätta tanken bakom. Detta kan ibland skapa både glada och tårfyllda minnen.

Man kan dekorera ett litet minnesbord med ett foto och/eller någon symbol eller sak som speglar den avlidne.

På bordet kan man också lägga en minnesbok där gästerna kan skriva några personliga ord.

Kommer det många gäster som inte känner varandra kan en buffé skapa trivsel, då kan gästerna naturligt röra sig och prata med varandra.

Musik på minnesstunden; det kan vara väldigt fint och stämningsfullt att be solisten från begravningen följa med och spela lite musik, kanske kombinerat med ett tal av någon anhörig.

Bilder; skapa ett bildspel eller ta med fotoalbum och skicka runt. Ännu bättre kan vara att be gästerna ta med ett eget fot eller något annat som läggs i en gemensam liten kartong dom skickas runt bland gästerna.

Givetvis kan man vara i sitt hem. Detta kan vara ett alternativ som känns personligt och tryggt och man kan ges möjlighet att lämna sällskapet en stund om man tycker det känns tungt och jobbigt.