Begravningar som berättar om liv

Allt fler väljer att hylla en älskad person genom en personlig begravning.
En begravning med människan i centrum som berättar om ett liv.

Att planera och bestämma hur man vill ha en begravning är inte helt lätt. Men tillsammans kan vi hitta det som var viktigt, saker och minnen man kan le åt även när man är ledsen.
Vi vill gärna forma det vackra ur det lilla men har också förmågan och erfarenheten att styra och genomföra det stora.

En fråga att fundera över är om avskedet skall vara med kista eller urna, urnan ger oss fler möjligheter att välja bland platser och tider som passar så många som möjligt, men för många är fortfarande kistan en viktig del av ceremonin.

Det vackra avskedet i kapell

Samlas tillsammans med familj och vänner i ett kapell eller på en annan vacker plats. Kanske vill ni själva medverka och hålla ett minnestal eller läsa en personlig dikt, det blir ett vackert och personligt inslag i ceremonin. Självklart håller vi ihop helheten och vill ni så håller vi givetvis minnestalet. Minnestalet skapas utifrån de samtal vi haft tillsammans där vi sökt efter guldkornen i livet och minnena.

Ett avsked i naturen.

Trots vårt nyckfulla nordiska klimat kan en ceremoni utomhus vara otroligt personligt och vackert. Varför inte i skogen, på stranden eller kanske direkt vid graven. Tillsammans hittar vi ett sätt att genomföra en vacker ceremoni. Med vår erfarenhet känner vi oss trygga med att anpassa ceremonin efter väder och vind, eller andra förändringar som kan uppstå.

Sjöbegravning ett avsked till havs.

För många är en gravsättning till havs det som känns mest naturligt, som att bli ett med naturens element. En sjöbegravning går att göra på många olika sätt, från hela ceremonier ombord på en båt med gravsättning till havs, till samling vid bryggan för att till vacker musik få blicka ut över havet och följa den sista resan när en båt sakta åker ut och gravsätter urnan.

Avskedet på favoritplatsen.

Någon älskar mat, någon annan ortens bästa öl eller har tillbringat all sin vakna tid i sitt garage. Om man väljer att ha akten med en urna så blir möjligheterna att välja sin favoritplats oändliga så länge man är noga med var och när. Då kan man vara i ett rum på sin favoritpub, på biblioteket bland alla favoritböcker, hemma i trädgården eller en annan speciell plats. Valet är ert och är lika unikt varje gång som den människa vars liv vi hyllar.

Några tankar om att utforma ceremonin

Musik
Musik är en stor del av varje begravning, musiken ställer inga krav tillbaka den bara finns och hjälper till att forma och skapa det vackra och personliga. Levande musik skapar en speciell atmosfär och gör ett starkt intryck. Givetvis kan man också använda inspelad musik i olika former. För att skapa en lagom lång ceremoni passar ungefär 4 – 6 musikstycken.

Ceremoniell ordning
Beroende på typ av begravning kan ceremonins ordning se lite olika ut. Men det är fint att blanda musik, minnestal och dikter.
En tyst hedersminut är också ett fint sätt att hedra den avlidna och är man bara några få närvarande så kan man samlas runt urnan eller kistan.

Den exakta ordningen bestämmer vi när ni vet vilken musik, tal och dikter ni vill ha med.
Det skapar lugn och trygghet att ha en ordning att förhålla sig till vilket är mycket viktigt under ceremonin.

En begravning inte en dag i livet
Det är hela livet på en dag.